Single Blog

image description

5 tips om een burn-out te voorkomen

Stress is gezond als je inspanning en ontspanning in balans houdt. Als je blijft piekeren en de stressmomenten zich opstapelen, loop je kans om chronische stress te ontwikkelen en in een burn-out terecht te komen.

Onze stress en burn-out coach Brigitte geeft je graag een paar tips mee om stress tot jouw bondgenoot te maken, zodat je met energie aan de slag kan blijven.

1. Spreek je collega’s aan

Vind het warm water niet uit wanneer je een nieuwe taak krijgt. Vraag naar de aanpak en ideeën van collega’s. Verzamel zoveel mogelijk tips en ga hiermee aan de slag. Zo zal je minder stress ervaren en sneller resultaat halen.

2. Wees tevreden als het goed genoeg is voor jouw baas

Spreek duidelijk af over kwaliteit, kwantiteit en timing. Zo doseer je je inspanningen en werk je doelgericht naar concrete resultaten. Zo hou je de lat realistisch en vermijd je overuren.

3. Las af en toe een rustpauze in

Benut pauzes als echte ontspanningsmomenten. Ga even wandelen, doe wat rek en strekoefeningen, gebruik je lunch in het restaurant in plaats van achter de pc. Beweging voorziet je hersenen van zuurstof, waarna je je opnieuw kan concentreren.

4. Geef aan wanneer jouw agenda vol staat

Zeg niet onmiddellijk JA bij een vraag of een nieuwe opdracht. Vraag bedenktijd, overloop jouw taken en prioriteiten en zoek samen uit wie wat kan opnemen. Je behoudt een haalbare to-dolijst en jouw work-life-balans blijft in evenwicht.

5. Werk mee aan een gezonde werkplek

Muziek helpt de ene collega om te focussen, terwijl de andere oortjes opzet om niet gestoord te worden door dit lawaai. Bespreek onder elkaar in welke omgeving jij het best presteert en zoek naar een haalbaar compromis.

Meer informatie? Contacteer Bright At Work!

  • SHARE
  • TWEET
  • PIN